Tatra 60E: ako by mohla vyzerať moderná osobná tatrovka

Tatra je známa svojou dlhou tradíciou vo výrobe nákladných vozidiel, ale má tiež bohatú históriu vo výrobe osobných automobilov, ktoré sa vyznačovali netradičným dizajnom, technickými inováciami a výkonnosťou. Posledný osobný model, Tatra 700, sa vyrábal len tri roky, od roku 1996 do roku 1999, a potom sa automobilka zameriala len na nákladné vozidlá. Odvtedy sa objavilo niekoľko pokusov o oživenie osobnej tatrovky, ale žiadny z nich sa nedostal do sériovej výroby.

To sa však môže zmeniť vďaka návrhu českého dizajnéra Jana Petruželu, ktorý predstavil svoju víziu osobného automobilu Tatra pre modernú dobu. Jeho koncept, nazvaný Tatra 60E, je päťmetrový liftback, ktorý kombinuje moderný dizajn s historickými prvkami, ktoré odkazujú na slávne modely kopřivnickej automobilky, ako sú Tatra 87, Tatra 603 alebo Tatra 613. Medzi tieto prvky patrí napríklad zadná plutva, ktorá integruje brzdové svetlo a anténu, zadný difúzor, ktorý zlepšuje aerodynamiku, alebo kolesá s aerodynamickými krytmi. Predná časť automobilu je inšpirovaná modelom Tatra 600, ktorý bol známy aj pod menom Tatraplán. Automobil má tiež typické umiestnenie motora vzadu, ktoré bolo pre Tatru charakteristické.

Petružela pracoval na svojom návrhu niekoľko rokov a dokončil ho nedávno. Jeho cieľom bolo vytvoriť osobný automobil, ktorý by mal vlastný charakter a nebol by len kópiou iných značiek. „Osobné tatry, hlavne modely 603 a 613, mám rád od detstva, a keď automobilka prestala – z pochopiteľných dôvodov – s ich výrobou, bol som z toho smutný. Boli to zaujímavé vozidlá s vlastným charakterom a s ukončením ich produkcie prišiel automobilový svet o časť rozmanitosti. Vždycky som si hovoril, že by sa mohol nájsť niekto, kto by bol ochotný investovať prostriedky do obnovenia aspoň malosériovej výroby. Zvlášť v dnešnej dobe, keď ľudia kupujúci luxusné vozidlá túžia po niečom výnimočnom a neokukanom, by si mohla moderná osobná Tatra niektorých zákazníkov nájsť,“ povedal Petružela.

Zatiaľ sa nevie, či sa jeho návrh dostane do realizácie, ale určite zaujal mnohých fanúšikov značky Tatra, ktorí by radi videli osobný automobil s históriou a budúcnosťou na cestách. Tatra 60E je zatiaľ len koncept, ale možno sa z neho raz stane skutočnosť.

Zdroj

Zdroj

Zdroj

0 comments