Poznáte tajnú skupinu na sociálnych sieťach? Ja som jej členom!

Dnes mám pre vás jednu bombastickú správu, ktorá vás určite zaujme. Vedeli ste, že na sociálnych sieťach existuje tajná skupina ľudí, ktorí nečítajú články, ktoré zdieľajú a komentujú? Len podľa nadpisu si myslia, že vedia, o čom je reč, a majú na to svoj názor. A niekedy je to dosť vtipné, ale aj smutné.

Znie to neuveriteľne, však? Ale je to pravda. Ja som sa s nimi stretol na vlastné oči. A teraz vám poviem, ako som to zistil, a čo som sa od nich naučil.

Minulý týždeň som zdieľal článok s názvom “Prečo je dôležité čítať články, ktoré zdieľame a komentujeme na sociálnych sieťach”. Bol to zaujímavý a poučný článok, ktorý poukazoval na to, ako sa ľahko môžeme nechať oklamať dezinformáciami, polopravdami, alebo zavádzajúcimi nadpismi. V článku boli aj rady, ako si overiť pravdivosť a dôveryhodnosť zdrojov, a ako sa vyhnúť zbytočným hádkam a konfliktom na internete.

No a teraz hádajte, čo sa stalo. Článok som zdieľal s popisom: “Odporúčam prečítať si tento článok, je veľmi zaujímavý a poučný.” A za chvíľu sa začali objavovať komentáre od ľudí, ktorí článok evidentne nečítali. Tu je niekoľko príkladov:

“Ja čítam všetky články, ktoré zdieľam, takže toto je pre mňa zbytočné.”

“To je len propaganda, aby sme čítali len to, čo nám chcú nahovoriť médiá. Ja si robím svoj vlastný názor.”

“Čo je to za hlúposť? Ja nemám čas čítať tie dlhé články, stačí mi nadpis a viem, o čo ide.”

“Toto je určite sponzorovaný článok, aby sme klikali na tie reklamy. Ja na to neskočím.”

A takto to pokračovalo ďalej a ďalej. Bolo to zábavné sledovať, ako sa ľudia nevedomky vystavujú za hlupákov, ale zároveň to bolo aj smutné, lebo som si uvedomil, že takto to funguje na sociálnych sieťach každý deň. Ľudia zdieľajú a komentujú články, ktoré nečítajú, a tým šíria dezinformácie, polopravdy, alebo zavádzajúce nadpisy. A potom sa čudujú, že sa nezhodnú s ostatnými, že sa hádajú, že sa cítia frustrovaní, alebo že majú zlú náladu.

A teraz prichádza ten najlepší moment.

Pripravte sa na to, čo vám poviem. Tí ľudia, ktorí nečítajú články, ktoré zdieľajú a komentujú, sú vlastne členovia tajnej skupiny, ktorá sa volá “Nečítajúci komentátori”. Áno, dobre ste počuli. Je to skupina ľudí, ktorí sa bavia tým, že zdieľajú a komentujú články, ktoré nečítajú, a sledujú, ako sa na nich ostatní zlostia, smejú, alebo im dávajú lajky. Je to ich koníček, ich záľuba, ich spôsob, ako sa zabaviť na internete.

Ako som to zistil? Jednoducho. Jeden z nich mi to napísal do súkromnej správy. Povedal mi, že je to len hra, že oni to neberú vážne, že je to len zábava. Povedal mi, že oni sú vlastne veľmi inteligentní ľudia, ktorí čítajú veľa článkov, ale len sa tvária, že nie. Povedal mi, že oni sú vlastne tí, ktorí vedia, ako funguje internet, a že oni sú vlastne tí, ktorí sa majú dobre.

A čo som mu odpovedal? Nič. Len som sa zasmial a zavrel som okno. Lebo som si uvedomil, že on je vlastne jeden z tých, ktorí nečítajú články, ktoré zdieľajú a komentujú. Lebo ak by čítal tento článok, ktorý práve čítate vy, tak by vedel, že ja som si to všetko vymyslel. Že neexistuje žiadna tajná skupina “Nečítajúci komentátori”. Že som žiaden taký článok nezdieľal. Že to je len vtip, ironický, sarkastický a vtipný článok, ktorý som napísal, aby som vás pobavil. A možno urobil malý experiment 😊. Dosť ma zaujíma, kto si reálne prečíta tento článok do konca . Kto napíše aký komentár. Tak dúfam, že sa do toho experimentu zapojíte aj vy a napíšete do komentára niečo  v takom zmysle, že toto som teda fakt nečakal. To je strašné atď… Budem vám vďačný, ak to v komentároch hneď neprezradíte a spoločne sa pobavíme na tajnej skupine ľudí, ktorí články nečítajú, iba komentujú… Som rád, že ste si prečítali tento článok celý, a nie len nadpis. A dúfam, že ste sa z neho niečo naučili.

Ďakujem vám  a prajem vám pekný víkend . 😊

0 comments