Kolonoskopia: Strach, ktorý sa oplatilo prekonať

Pri preventívnej prehliadke mi zistili krv v stolici. Moja lekárka mi odporučila podstúpiť gastroenterologické vyšetrenie. Zhodou okolností som dostal termín na novom, väčšom a modernejšom gastro pracovisku v nemocnici v Spišskej Novej Vsi.

Príprava na kolonoskopiu

Príprava na kolonoskopiu spočívala v dodržiavaní prísnej diéty počas siedmich dní. V posledný deň pred vyšetrením som mohol jesť len kašovitú stravu a večer som vypil preháňadlo. Pre mňa ako všežravca to nebola veľmi potešujúca správa. Diétu som zvládal pomerne dobre, hoci počas nepitia kávy ma dosť bolela hlava. Najťažší bol posledný deň, keď som ráno jedol len kašu, na obed len vývar a večer už iba preháňadlo. Po vypití preháňadla som bol mierne prekvapený, že sa nič zásadné nedeje. Potom to však prišlo a väčšinu času som strávil na záchode.

Kolonoskopia

Na kolonoskopiu som išiel v sprievode dospelého človeka. Na vyšetrenie som si musel zakúpiť set na kolonoskopiu, ktorý obsahoval kraťasy s otvorom a podložku pod seba. Na kolonoskopiu objednávali presne na čas. Keď sme prišli, o pár minút som sa už prezliekal do kraťasov. Keď som bol pripravený, zavolali ma, vysvetlili mi, ako to bude prebiehať a ako si mám ľahnúť. Ešte som stihol povedať, že sa toho bojím, dali mi injekciu a už to bolo v pohode. Počas celého vyšetrenia so mnou lekárka komunikovala a ja som necítil vôbec nič. Sem-tam som mal plyny. Zákrok prebiehal rýchlo, pretože som mal čisté črevo, lebo som poctivo dodržal diétu a vypil celé preháňadlo. Po vyšetrení som sa prezliekol a nasledovali merania tlaku a saturácie kyslíka oxymetrom. Musím však napísať, že na tieto veci si už nepamätám a spomenul som si na to len keď mi to povedala manželka.

Výsledky

Našťastie v mojom prípade boli výsledky dobré a kontrolné vyšetrenie budem musieť absolvovať až o desať rokov.

Záver

Tak ako som sa veľmi bál, tak nakoniec to bolo úplne v pohode a zistil som, že to nie je nič strašné a dá sa to zvládnuť bez problémov. Z toho všetkého pre mňa bola najhoršia tá diéta a nepitie kávy. Navyše musím povedať, že personál pracoviska na čele s pani doktorkou bol na veľmi profesionálnej úrovni. Každý vedel presne, čo má robiť. Okrem toho boli veľmi milí a ľudskí. Nemal som veľmi dobré skúsenosti z nemocnice v Spišskej. Po tomto sa moje vnímanie nemocnice zásadne zmenilo. A môžem len nové gastro pracovisko v nemocnici odporučiť. Áno, majú dlhšie čakacie doby, ale to je všade… Odmenou za to vám bude ľudské a profesionálne vyšetrenie. A nie traumatizujúci zážitok.

„Teraz sme mali pozastavené objednávanie, aby neboli príliš dlhé čakacie doby, v 01/2024 spustíme objednávanie a aktuálne doby budú dva mesiace, ale niekedy v priebehu mesiaca sa neobjedná toľko ľudí, že sa zaplnia aj dva mesiace. Takže uvidíme, ale pri čakacej dobe dlhšej ako 4-5 mesiacov zase pozastavíme objednávanie,“ doplnila doktorka Varmega.

Odporúčania

Odporúčania pre pacientov, ktorí majú podstúpiť kolonoskopiu:

  • Dodržujte prípravu na vyšetrenie. Iba tak bude vyšetrenie úspešné.
  • Choďte na vyšetrenie v sprievode dospelého človeka.
  • Nebojte sa povedať lekárovi, ak sa toho bojíte.
  • Po vyšetrení si dajte pauzu a oddýchnite si.

Zhrnutie

Kolonoskopia je jediný spôsob, ako s istotou odhaliť polypy v hrubom čreve, ktoré sa môžu v priebehu času vyvinúť do rakoviny.

Ak ste vo veku 50 rokov alebo viac, mali by ste absolvovať kolonoskopiu každých 10 rokov.

Vo veku > 50 rokov máte nárok na preventívnu kolonoskopiu raz za 10 rokov (ak je negatívny nález), pri pozitívnom náleze sa realizuje kontrolné vyšetrenie skôr.

  • Príprava na kolonoskopiu môže byť náročná, ale je dôležité dodržiavať pokyny lekára.
  • Ak máte obavy z kolonoskopie, porozprávajte sa so svojím lekárom.

Video z otvorenia gastro pracoviska:

Pridaj komentár

0 comments